Húsz esztendeje irányítja Mohácsot Szekó József | 2018-11-07


Húsz esztendeje irányítja
Mohácsot Szekó József

1998. október 18-án tette le hivatali esküjét Szekó József, Mohács polgármestere. Húsz évvel ezelőtt csaknem háromszázmillió forintos hiány mutatkozott az önkormányzat kasszájában, jelenleg pedig 48 fejlesztési program fut több mint tízmilliárd forint összértékben. Szekó József lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, újabb húsz évben már nem gondolkodik, esetleg még egy polgármesteri ciklust vállal.

Pár nap eltéréssel kereken húsz éve áll Mohács élén Szekó József. Az ötödik polgármesteri ciklusát töltő városvezető eredetileg négy évre vállalta el a feladatot.

– 1996 elejétől vettem át két önkormányzati cég vezetését, amelyekből aztán létrehoztuk a Városgazdálkodási Kft-t – idézte fel a kezdeteket Mohács első embere. – Válságmenedzsernek érkeztem, sikerült talpra állítani a céget, tizenötszörösére növeltük az árbevételét, nyereségesen gazdálkodtunk. Aztán Bánki Erikék felkértek, hogy vegyem át az akkor nehéz helyzetben lévő város vezetését. Akkor négy évről volt szó.
Szekó József hozzátette, 1998-ban Mohács eladósodott település volt, csaknem háromszázmillió forint volt a hiány, az önkormányzat és intézményei működési problémákkal küszködtek.
– Itt is válságkezelésről szólt a munka, az első egy-két év ezzel telt. Úgy gondoltam azonban, hogy Mohácsban nagy fejlődési potenciál van, megpróbáltuk a mindaddig kiaknázatlan lehetőségeket kihasználni és megalapozni a későbbi fejlesztéseket. Ehhez azonban egy „apróság” hiányzott: nem voltak az önkormányzatnak fejlesztésre használható területei.
– Ez nagyon komoly versenyhátrányt jelentett, ezért az első lépéseim egyike az volt, hogy területeket vásároltunk, szereztünk vissza. Több tíz hektárról volt szó, amikor ezek már megvoltak, létrehoztuk az akkor hatvan, ma százötven hektáron működő ipari parkot.
– Rá kellett jönnöm, hogy a városfejlesztés nem megy egyik évről a másikra. 15-20 évre szóló jövőképet kellett alkotni, milyennek szeretnénk látni addigra Mohácsot, aztán lépésről lépésre megvalósítani. A polgármesterség is egy szakma, amit sehol nem tanítanak, s valóban csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Amikor a négy év, amit vállaltam, lejárt, az elképzelések negyedét sem valósítottuk meg, ezért a folytatás mellett döntöttem. S ebből lett mostanra húsz év.
Tennivaló persze most is akad bőven, jelenleg nem kevesebb, mint 48 fejlesztési programot bonyolít le a város, ezek összértéke meghaladja a tízmilliárd forintot. Adódik tehát a kérdés: jöhet az újabb húsz esztendő?
– Nem gondolkodom ilyen távlatokban, legfeljebb arról lehet szó, hogy még egy ciklust vállalok, de ebben még nem döntöttem – szögezte le Szekó József.

Hasonlóan látja az elmúlt két évtized történéseit az a Pávkovics Gábor is, aki 1998-tól megszakítás nélkül valamennyi képviselő-testületnek tagja volt, s aki e ciklusban a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság munkáját irányítja.
– Furcsa kimondani: ezek szerint jómagam is már 20 éve vagyok a közéletben... Emlékszem azokra a beszélgetésekre, amikor a ’90-es évek második felében Szekó Józseffel egymást győzködtük: vállaljunk szerepet a város közéletében, irányításában! Ennek egyik oka az akkori MÖSZ Kft. eredményeinek továbbvitele, a másik a városban rejlő potenciál kiaknázása volt. Többséget tudtunk szerezni a képviselő-testületben, így hathatós támogatást biztosítottunk Szekó József elképzeléseinek megvalósításához. Meg kell jegyeznem, hogy alapvetően az ellenzéki képviselők is támogatták a polgármester jövőbemutató, megkérdőjelezhetetlen döntéseit. Egy romokban lévő költségvetést és intézményhálózatot vettünk át, melynek stabilizálása és átalakítása nem volt könnyű feladat. Mohács első embere mindig két lépéssel előregondolkodva, néha számomra is futurisztikusnak tűnő elképzelésekkel haladt előre... De neki lett igaza.
Pávkovics Gábor szerint Mohács a régió legjobban fejlődő településévé vált, az iparfejlesztés révén lakosságmegtartó képessége jelentősen javult, javul és e mellett sikerült megőriznie a városi létet jelentő, most már korszerű intézményeit.
– Mohács városának igen sok irigye van a régióban, mert ilyen tehetséges és kitartó polgármestere van. Kívánom, hogy Szekó József kezdje meg a város élén a következő 20 éves ciklust…

Mohácsi Újság, Önkormányzati Hírek


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2018-12-14 - 2019-04-28
Kettős kiállítás nyílik a moziban
2019-01-22 - 2019-09-07
Kész az idei, városi nagyrendezvények naptára
2019-04-04 - 2019-04-30
Őrség, anno 1974 (fotókiállítás)
2019-04-11 - 2019-04-30
„Múltunk, jelenünk, jövőnk” – Nyáry Éva tárlata
2019-04-27 - 2019-04-27
Örömlányok: itt a hetedik…

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!