A megújult Kisfaludy gimnázium a város és térsége méltó szellemi központja | 2019-05-08


A megújult Kisfaludy gimnázium
a város és térsége
méltó szellemi központja


A Kisfaludy Károly Gimnázium jeles eseménye, a ballagás előtti héten is ünneplőbe öltözött diákok és tanárok népesítették be az intézményt, mert ezúttal a közel 200 milliós beruházással megújult ódon épületbe vendégeket vártak: a helyi elöljárók és a nagyszabású felújítási munkákban résztvevők mellett dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, valamint Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is jelen volt az iskola fennállása óta legjelentősebb fejlesztésének lezárulta alkalmából rendezett ünnepségen.

– A város egyik legimpozánsabb épülete lett a gimnázium – jegyezte meg az ünnepség résztvevőihez intézett köszöntőjében Nádasdiné Szanyi Judit intézményvezető az iskola egyetlen közösségi terén, az udvaron, amelynek térkövezése ugyan most elmaradt, de a következő tanévre már ezzel a munkával is elkészülnek.

Szekó József polgármester a beruházás jelentőségét méltatva kiemelte, hogy a város zászlóshajója a gimnázium, ahol az elmúlt évtizedekben neves tudósokká, pedagógusokká, művészekké lett diákok fejezték be tanulmányaikat és a helyi értelmiséget is megalapozó képzés folyik. A Mohács szempontjából szintén fontos fejlesztés a reményei szerint most nem zárult le, s a hosszas előkészítést követően ősszel kezdődhet az intézmény számára annak a tornacsarnoknak az építése, amelyhez területet az önkormányzat biztosított.

Hajnal Gabiella arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban 30 milliárdos forrásból 418 oktatási intézmény korszerűsítése fejeződött be és ilyen célokra további 60 milliárdos forrás biztosított. Az összefogással megvalósult mohácsi fejlesztés megítélése szerint példaértékű, ahol a sokszínű képzést már korszerű eszközök is segítik.

Hargitai János szólt arról, hogy a kormányzat jó döntése lett 2010 után a közoktatás átszervezésére tett intézkedés. Azzal, hogy az alap- és középfokú oktatás állami feladattá vált, megszűnik az intézmények között az a különbség, ahol csak a tehetős önkormányzatoknak van módja fejleszteni, színvonalas képzést biztosítani. A gimnázium érdeke is, hogy jó képességű diákok folytassák itt a tanulmányaikat, s ezt az egységes rendszerű általános iskolai oktatással lehet elérni.

A tanárok napjainkban szinte a lehetetlenre vállalkoznak, amikor minél több ismeretre kívánják a diákokat megtanítani. Ha mindent nem is, de sok olyat meg lehet tanulni, ami kell az életben a boldoguláshoz – jelentette ki dr. Bódis József. Mint mondta, közgazdászok kutatása szerint a sikeres élethez szükséges kompetenciák sorában a komplex problémamegoldáson és a kritikus gondolkodáson túl már fontos szerepet tölt be a kreativitás is. Ehhez a velünk született képességek fejlesztése a gondos szülők, a tanárok és a közösség révén lehetséges, hogy meg tudjunk felelni az elkövetkező öt-tíz év múlva várható kihívásoknak.
Bódis József méltatása szerint a mohácsi gimnázium olyan műhely, ahol a szellemi közösség nem csupán bevonzza a fiatalokat, a tudás iránt felkelti az érdeklődésüket és azt fenn is tartja.

Käszné Lebő Zsuzsanna, a Mohácsi Tankerületi Központ igazgatója a beruházást részletezve, mint az intézmény egykori diákja, tájékoztatóját így kezdte: „A Kisfaludy Károly Gimnáziumban tanulni felemelő és megtisztelő érzés volt. Lelkes és lelkiismeretes tanáraim megtanítottak a kitartó munkára, megtanítottak tanulni, hitet, erőt, lehetőséget adtak, hogy képességeinket fejleszthessük és sikerélményhez juttattak a sok tanulmányi megmérettetésben.”
– A volt püspöki palotában, a gimnáziumnak helyet adó műemlék épületben a legfontosabb feladat a vizesedés megszüntetése volt, a dohos falfelületek felújítása, a külső nyílászárók és az ereszcsatorna cseréje. Megújult a folyosók padlózata, a földszinten az északi folyosó és a tantermek villamoshálózata, illetve napelemeket helyeztünk fel a melléképületekre – sorolta a munkálatokat Käszné Lebő Zsuzsanna, majd megjegyezte, hogy a pályázati programban több feladatot terveztek, ám ennek felső határa „150 millió forintig engedte szárnyalni a gondolatainkat”. Elmondta, hogy a gimnáziumi fejlesztést a Klebelsberg Központ által biztosított forrás hozzájárulással összesen 195,5 milliós költséggel fejezték be, míg egy pályázaton elnyert keretből az elkövetkező hónapokban a Schneider Lajos Művészeti Iskola felújítása is megtörténhet.

A tankerületi igazgató a tájékoztatója zárásaként megköszönte az intézmény dolgozói és a szülők mellett mindazok munkáját, akik hozzájárultak a beruházás megvalósításához: az önkormányzat 1,5 milliós hozzájárulását a villamoshálózat felújításához, Rabb Péter és Rabb Dániel tervezőknek, a kivitelező SH-BAU Kft. ügyvezetőjének, Kiss Gézának és munkatársainak, Trischler József műszaki ellenőrnek, a tankerületi központ projektben dolgozó munkatársainak és a karbantartó brigádjának.

Berta Mária


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2020-05-25 - 2020-06-30
Enyhülő korlátozások: hétfőtől ismét nyitnak az óvodák és a bölcsőde is
2020-06-04 - 2020-06-04
Mohács: Trianon 100

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!