Két díjat is elhozott Mohács a IV. Nemzeti Regattáról | 2019-06-05


Két díjat is elhozott Mohács
a IV. Nemzeti Regattáról


A Kék Szalag vitorlásverseny és a Pünkösdi Regatta után a Nemzeti Regatta a harmadik legjelentősebb vitorlásverseny a Balatonon. Utóbbin hagyományosan nem ismert vagy kevéssé ismert versenyzők, hanem hazai települések vesznek részt, kimondottan fesztivál jelleggel. Idén június 1-jén és 2-án ötven magyarországi város és község adta be nevezését e megméretésre – a Siófokon megtartott nagyszabású programról természetesen Mohács sem hiányozhatott.

Persze, a hangsúly ilyenkor nem azon van, hogy Hajdúnánás, Orfű vagy Makó és a többiek megmutassák „hajóstudományukat”, sokkal inkább azon, hogy a megjelentek turisztikai kínálatuk révén bemutatkozzanak országnak-világnak, ízelítőt adva látnivalóikból, értékeikből, gasztrokultúrájuk legjavából. Érdemes igyekeznie, kitennie magáért a résztvevő településeknek, hiszen óriási közönség- és médiaérdeklődés mellett zajlik minden egyes Nemzeti Regatta, ismert médiaszemélyiségek, színészek, sportolók részvételével, nívós szórakoztató programok sokaságával, a Balatoni Hajózási ZRt. szervezésében.

A két nap történéseiről számos országos lap, tévécsatorna, az írott és elektronikus sajtó is bő terjedelemben adott hírt. A rendezvény háziasszonya Ördög Nóra volt, aki természetesen a mohácsi standot is felkereste, mikrofonvégre is kapva a mieinket. Az irántunk való érdeklődést csak fokozta, hogy bográcsaink felől ínycsiklandó illatok indultak „hódító útjukra” szerte a parton… Az inger meg is találta az értékelők orrát és ízlelőbimbóit, olyannyira, hogy alkalmi szakácsaink egyike, Barta Imre a „Települések, ízek” versenyében „A legkülönlegesebb ízvilágú étel” különdíjat vehette át a zsűritől pazar őzpörköltjéért, amelyet finom erdei gombákkal főzött össze. Vegyes halpörköltünkről szintén csak felsőfokban beszélt, aki megkóstolta, beleértve a hivatalos értékelőket is. És az elismeréseknek ezzel még nem volt vége! Külön bírálóbizottság vette szemügyre és pontozta az egyes települések standját is: ami a külsőségeket illeti, Mohács a Busójáráshoz kapcsolódva a sokac, a Duna Menti Halfesztiválhoz kötődően pedig a sváb hagyományokat igyekezett megmutatni. Nos, a mohácsi Szenner Viktória, Maráz Dóra, Schneider Vivien és Klieber Tamás alkotta négyes olyan ötletesen, tetszetősen és informatívan alakította ki standunkat, hogy ezzel az ötven település közül harmadik helyet szereztünk. A városunkat képviselő kis csapat tagjaitól megtudtuk: a nevezett kvartett megérdemli a dicséretet, hiszen mindkét napon nagy-nagy odafigyeléssel, fáradhatatlanul igyekezett a náluk megforduló vendégek kedvében járni, felhívva a figyelmet mindarra, amiért érdemes Mohácsra látogatni.

Nos, ez zajlott a szárazföldön, ideje, hogy a víz, pontosabban a vitorlásversenyen történtek felé vegyük az irányt!
Mohács nem bízta a dolgot a véletlenre, rendkívül tapasztalt hajósokkal (…), Simics Gáborral, Bari Gáborral, Bóka Balázzsal, Burián Balázzsal, Dr. Ferkov Jakabbal, Katona Sándorral és Illés Richárddal vágott neki a küzdelmeknek egy Bavaria típusú vitorlás fedélzetén. Persze, minden ilyen hajót gyakorlott, engedéllyel rendelkező, tapasztalt kormányos irányított – a milliós vízijárművek és a víziközlekedés, a verseny biztonsága természetesen meg is kívánja ezt. Egységünk a második futamban volt érdekelt, ahol a tizenkét hajós mezőnyben negyedikként zárt. Ezzel éppen lecsúszott (volna) a továbbjutást érő harmadik helyről, amikor jött a hír: az előttük célba érő hajót valami szabálytalanság miatt kizárták, így Mohács a harmadik! Városunk neve így egy kalapba került azon településekével, amelyek a saját futamukban szintén harmadikként zártak. Sorsolás következett, a szerencsések, köztük városunk, továbbjutottak a következő futamba. Itt is remekül versenyeztek fiaink és kormányosuk, s negyedik helyet szereztek. A döntőbe jutáshoz legalább a második helyet kellett volna megcsípni, ez most nem sikerült, ám szereplésükért így is elismerés jár – ahogyan annak egészéért is, amiként városunkat képviselték ezen a nagy sikerű, országos rendezvényen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2020-07-10 - 2021-01-19
Színházi ősz: Lehár: A mosoly országa
2020-08-03 - 2021-01-19
Komédia lesz a harmadik, bérletes előadás
2020-08-06 - 2020-09-04
"Engedem, hadd..." (Metzing Eszter kiállítása)
2020-10-12 - 2020-10-12
Filmslágerekkel indul a színházi ősz

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!