Egyedülálló lehetőség lenne a turizmus élénkítésére az Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyerése | 2020-06-25


Egyedülálló lehetőség lenne
a turizmus élénkítésére
az Európa Gasztronómiai
Régiója cím elnyerése

Szakértők úgy vélik: Baranya és benne Mohács bőven rendelkezik annyi gasztronómiai és kulturális értékkel, továbbá helyi termékkel, amely alapján joggal formálhatna igényt a rangos Európa Gasztronómiai Régiója címre, amelyet 2016 óta ítélnek oda kontinensünkön.  Ha jövő májusban sikeresen pályáznánk Barcelonában, úgy 2024-re eredményesen lehetne felkészülni Mohácson és térségében is arra, hogy  Európa és a világ csodálattal adózhasson ételeinknek, borainknak, kultúránknak, helyi termékeinknek, művészeti és természeti értékeinknek.

A fenti címről, amely részleteiben egy alulról épülő, a helyiek akaratát és szándékait összefogó, összehangoló és tehetségét megmutató program, pár napja tartott tájékoztatót a Városháza dísztermében Kovács Dezső címzetes egyetemi tanár és Lokodi Ákos kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó Csorbai Ferenc polgármester, Bognár Sándor alpolgármester és mintegy 30, szakmabeli érdeklődő jelenlétében.

Helyi vendéglősök, cukrász, maszkfaragók, szállásadók, a Városháza és a Tourinform érintett munkatársai, a Mohács Programiroda képviselői, kézművesek, rendezvényszervezők, élelmiszer-előállítók hallgatták a vendégeket, akik elmondták: jövő májusra kell elkészülnie annak a 60-80 oldalas pályázati anyagnak, amely Baranya mint „régió” gasztronómiai és kulturális értékeit fűzné csokorba, olyan formában, amely a turisták érdeklődésének felkeltését célozza. Ha ez az összeállítás megérkezik Spanyolországba, egy négytagú szakértői bizottság látogat el megyénkbe, hogy szemrevételezze, értékelje a pályaműben foglaltakat. A cím odaítéléséről 2022-ben határoznak. Elhangzott: eddig 14 pályázó nyert el ilyen megtisztelő titulust, s számunkra előnyt jelenthet, hogy a szomszédos, korábban szintén győztes Szlovénia ígéretet tett tapasztalatai átadására. Kovács Dezső hangsúlyozta: a megyétől stratégiát, fejlesztési programot várnak, a partnerintézmények a forrásszerzésben nyújthatnak segítséget. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ez remek lehetőség lenne a turizmus élénkítésére, a megye kincsei sorában az itteni javak, kulturális és gasztronómiai értékeink bemutatására. A PTE tanára aláhúzta: Mohács malmára hajthatja a vizet, hogy az 1526-os csata 500. évfordulójára állami szinten is készülnek, így egy itt születő, jól átgondolt turisztikai koncepcióval városunk jó eséllyel valósíthatná meg az idegenforgalom élénkítését szolgáló elképzeléseit.

Miért is jó ez a lehetőség? – tette fel a kérdést Lokodi Ákos séf, meg is válaszolva azt: azért, mert a soknyelvű, soknemzetiségű Mohács sokszínű konyháját is igen változatosan mutathatná be az ide érkezőknek. Hozzátette: mindebbe a helyi termelőket, termékelőállítókat is igyekeznének bevonni, e kör képviselőinek portékáit külön szempontrendszer alapján minősítenék, sorolnák be aztán a pályázat elbírálói. Az eseményen megfogalmazódott: a munka a következő hetekben az érintett szereplők, résztvevők felkutatásával és megszólításával folytatódik, mindazon ötleteket, amelyek – remélhetőleg – sikerre vihetik a pályázatot, szeptemberre igyekeznek összegyűjteni. Kovács Dezső úgy vélte, városunknak komoly perspektívát jelenthet e program, bár, mint hozzátette, Pécs és Villány „árnyékában” nem lesz könnyű dolga. A találkozó azzal zárult: Mohács „nulladik lépésként” hamarosan erőforrástérképet készít, felsorolva benne-rajta azon elemeket, amiket be lehet majd vonni e körbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-06-25 - 2021-09-10
Múzeumok éjszakája: később...
2021-07-05 - 2021-08-19
Könyvtári újdonságok
2021-08-05 - 2021-08-28
Mihály Attila festménykiállítása

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!