Elindult a harc a szúnyogok ellen | 2021-05-03


Elindult a harc
a szúnyogok ellen

Mi is tehetünk
a védekezés hatékonyságáért


A napokban megkezdődött a szúnyoglárvák elleni fellépés hazánk számos tájegységén, közte a Duna Baranya megyei szakaszán is – olvashattuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. A tájékoztatás arra is kitér: többek között a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, a Tisza-tónál, Békés megyében a Körösök mentén, a Balatonnál és a Velencei-tónál zajlik a kellemetlen rovarok gyérítése.

A hatóság összefoglalójából megtudhatjuk: a folyamatosan melegedő időjárás miatt egyre több helyen indult meg a szúnyoglárvák fejlődése, a biológiai gyérítésre ebből kifolyólag egyre több országrészen kellett és kell sort keríteni. Ennek során légi és földi permetezésre egyaránt utasítást adtak.
Ami szűkebb pártiánkat illeti, a Duna déli szakaszán ezidőtájt az utóbbi módszert alkalmazzák. Már az 1980-as évek közepétől alkalmaznak biológiai eljárást a Balatonnál, ezen a területen a szakemberek részletes ismeretekkel rendelkeznek a lárvák tenyészőhelyeiről. Jelenleg is zajlik a csípőszúnyogok főbb élőhelyeinek feltérképezése a Duna mentén, de a Tisza, a Dráva és a Körösök teljes magyarországi szakaszán is, így egyre pontosabban és hatékonyabban lehet alkalmazni a biológiai módszert.

A szúnyoglárvák nem csak a tavak és folyók mentén fejlődnek, megtalálhatóak szinte bármilyen vízben – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. Ezért is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, hiszen ezeket nem érinti a központi szúnyoggyérítés. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből néhány naponta kiönteni az esővizet, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. Érdemes a ház lévő vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek benne, sőt egy felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye, ha rendezett az árok – írja a tájékoztató.

Ahogyan a korábbi években, úgy idén is a katasztrófavédelem irányítja az országos szúnyoggyérítést. A szervezet megbízott szakértői folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, így biztosítható az időben történő beavatkozás. A hideg tavasz miatt csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kell elkezdeni a biológiai szúnyoggyérítést.
A hatóság összefoglalója nem mulasztja el megemlíteni, hogy a biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját. 

A hőmérséklet, a csapadék és a folyók áradásának eltérései miatt a biológiai módszer alkalmazásának időpontja helyenként eltérő. Hatékony biológiai gyérítést csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos ismeretében lehet végezni. Éppen ezért indította el tavaly a katasztrófavédelem azt a hároméves programot, amely a tenyészőhelyek feltérképezésére irányul. A szakemberek részletesen feltérképezik azokat a területeket, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát egyaránt jelentősen növelni lehet. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat ugyancsak bevetnek.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-05-07 - 2021-06-01
Lakossági tájékozatató 2021.05.07.
2021-05-15 - 2021-05-15
Vásári hívogató...

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!