Új útikereszt állítását tervezik | 2021-05-03


Új útikereszt
állítását tervezik

Állítsunk közösen egy új útikeresztet a COVID-járvány végét kérve a Fennebbvalótól és az elhunytak emlékére! – tudatta nemrég szándékát a világgal a Szent Miklós Rend Egyesület. A Mohácsi Vízi- és Taposómalomhoz köthető szerveződés felhívása így folytatódik. „A földi erők úgy tűnik, tehetetlenek a járvánnyal szemben. Elmegy öreg s fiatal, egészséges és beteg, családos és egyedülálló is.”

Arra jutottunk – folytatódik a szöveg –, ahogy eleink tették, nekünk se szégyen segítségül hívni a Fennebbvalót. Ezen felismerésből célul tűztük, hogy Szent Kozma és Damján gyógyítószentek közbenjárását kérve országunk és nemzetünk gyógyulása érdekében, egyben az elmentek emlékére útikeresztet emelünk. Elképzelésünk annyiban rendhagyó, hogy a Mohács környékén elmúlt évtizedekben elpusztult homokkő-útikeresztek elemeiből sikerült több darabot megmentenünk. Ezen ősi kövek felhasználásával (nyilván felújítva, kipótolva) tervezzük létrehozni az új keresztet. A helyszín Mohácson, a Csele-patak völgyében a Szent Miklós Vízimalom Mohács-Pécsvárad főút melletti része. A régi, faoszlopos kerítés elbontása megtörtént, így a kereszt – ahogy az lenni szokott – az útról jól látszik majd, onnan akadály nélkül megközelíthető lesz.

A felhívás egy érdekességet is megemlít: „A helyszín apropója, hogy 2021 januárjában az itt volt római-kori telep szomszédságában egy csontvázra leltünk (hogy e maradvány egy római, középkori emberé volt-e, vagy világháborús halotté, nem tudható. Időközben múzeumba került e lelet).
A munka tereprendezésből, alapásásból, betonozásból, a meglévő kövek daruzásából, szállításából, felújításából, pótlásából, visszaszállításából és felállításából fog állni. Az „új” keresztet szép, régi, archaikus anyagokból tervezzük létrehozni. Azaz, nem műkőből vagy gránitból. Ha nem sikerül magához a 2-2,5 méteres kereszthez megfelelő homokkő tömböt kapnunk/vennünk, akkor ez a rész ősi módon tölgyfából fog elkészülni. Ez, illetve a környezet kialakítása (járda, kert) nagyban függ majd gyűjtési akciónk eredményességétől.

A Szent Miklós Rend örömmel számolt be arról, hogy felhívásunk közzététele óta annyi támogatást kaptak (jellemzően anyag- és munka-felajánlásokat), hogy a kivitelezési teendőket a közelmúltban meg tudták kezdeni. „Aki felénk jár, látni fogja a fejleményeket. Pénzbeli adománygyűjtésünket a Szent Miklós Rend Egyesület 50400151-16028665 számú bankszámláján folytatjuk. Egyéb felajánlásokat telefonon (20/411-44-74) vagy e-mailben (patakmalom@gmail.com) lehet tenni. Ha valaki adakozik, utal, mindenképpen adja meg a nevét (persze, csak ha akarja), hogy az alapozáskor az időkapszulába kerülő iraton szerepeltetni tudjuk…”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-05-07 - 2021-06-01
Lakossági tájékozatató 2021.05.07.
2021-05-15 - 2021-05-15
Vásári hívogató...

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!