Semmelweis örökösei | 2021-07-06


Semmelweis örökösei

Hazánkban 2010 óta tartják meg a Semmelweis-napot, a hazai egészségügy dolgozóinak napját.

Akinek a munkája, aznapi beosztása engedte, természetesen ott volt az intézmény ebédlőjében június 30-án a Mohácsi Kórházban e jeles napon. A közösen elénekelt Himnusz után Dr. Tóth Tivadar nagyon is aktuális versét hallhattuk a szerző előadásában, majd Dr. Csizmadia Csaba mondta el ünnepi gondolatait. A főigazgató-főorvos aláhúzta: dacára a járványos időszak nehézségeinek, az ebből fakadó kettőzött erőfeszítéseknek, s annak, hogy az egészségügy dolgozóinak anyagi megbecsülése még mindig nem érte el a kívánt és megérdemelt szintet, az ágazat munkatársainak tovább kell végezniük a feladataikat, fáradhatatlanul. Sokféleképpen tehetjük a dolgunkat, de ha nincs összefogás és nincs hit – akkor nincs hazánk, csak országunk – hangzott el. Az intézmény vezetője, aki meleg szavakkal köszönte meg a kollektívának a pandémia időszaka alatt tanúsított helytállását, odaadását, hangsúlyozta azt is: több évtizedig küzdöttek a kórház megmaradásáért, létéért, s erőfeszítéseik nyomán egészségügyi centrumunk él, van, szolgál, s töretlenül fejlődik tovább. Ennek az óriási szellemi és anyagi értéknek a fennmaradásáért a jövőben is mindent meg kell tennünk – hangsúlyozta Dr. Csizmadia Csaba.

Szintén a hála szavai voltak az elsők, amelyeket polgármesterünk tolmácsolt a mohácsiak nevében valamennyi egészségügyi dolgozónak. Pávkovics Gábor úgy látta: kis túlzással sokszor a nap 24 órája sem volt elég az ágazat munkatársainak, hogy temérdek feladatukat elvégezzék – de ők elvégezték, hihetetlen akarattal, kitartással, s ezért óriási szolgálatot tettek nem csak Mohácsnak, hanem hazánknak is. Nagy-nagy köszönet ezért – mondta a város első embere.

Filmzene, rockzene, népdal, nóta, musical is felcsendült a Thomas Tamburatrió előadásában. A kiváló muzsika hatására percek alatt remek hangulat kerekedett, s felemelő volt hallani az alkalmi kórházi kórust, ahogyan Máté Péter örökzöldjét, az „Azért vannak a jóbarátok…” kezdetű dalt együtt énekelte Kovács Istvánékkal.

A folytatásban Dr. Szelle Péter jóvoltából ismerhettük meg Semmelweis Ignác életútját, s az orvostudományban betöltött szerepét. Felfokozottak voltak az érzelmek, amikor a nyugdíjba vonuló kollégáktól búcsúztak ajándékokkal, kedves szavakkal, majd az egyéni és kollektív jutalmak átadása következett. Ajándékkal köszöntek el azoktól a katonáktól is, akik a járvány idején teljesítettek itt szolgálatot, s akiknek kórházi ténykedése ezzel befejeződött. A kórház kollektívája nem csak a sok munkából veszi ki a részét, hanem abból a tánckihívásból is, amely világszerte hódít. A Jerusalema dallamára többen is „bemozdultak”, bebizonyítva, hogy nem csak a betegek gyógyításában, ellátásában, de a táncban is otthon vannak…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-06-25 - 2021-09-10
Múzeumok éjszakája: később...
2021-07-05 - 2021-08-19
Könyvtári újdonságok
2021-08-05 - 2021-08-28
Mihály Attila festménykiállítása

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!