Kétkeréken érkezett a Béke Nagykövete | 2021-09-16


Kétkeréken érkezett
a Béke Nagykövete

Egy messziről jött és messzire tartó ember volt a vendégünk szeptember 14-én délután: idei, többezer kilométeres útján a világ egyetlen kerékpáros békenagykövete, Zelei József rövid időre nálunk is tiszteletét tette. A béke ügyét kivételes elhivatottsággal szolgáló, kiváló (sport)embert Pávkovics Gábor fogadta hivatalában.

A találkozóra az 59 éves, Pécsett humánmenedzserként végzett, nős, családos, az ingatlanszakmában dolgozó, a fővárosban élő férfi állandó kísérője, az őt gépkocsival követő, s az útjait fotósként, operatőrként is megörökítő Bagó Sándor társaságában érkezett. A vendég polgármesterünknek és Cserdi Áron alpolgármesternek elmondta: 18. éve kerekezik a békéért, s ez idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot, nagyjából 85.000 kilométert teljesített. 2004-ben indította el Békemisszióját, s minden évben, kerékpárja nyergében, szerte a világon igyekszik demonstrálni a sport, az egészséges életmód, a külső-belső harmónia és a béke elengedhetetlen fontosságát. Összesen 46 béketúra, közel 120 ország-állam, 5 kontinens van már a háta mögött – jegyezte meg. A vendég, aki útjai során tavaly és tavalyelőtt is útba ejtette városunkat, elmondta: nagyon szeret Mohácsra jönni, mert az utcákon, a kávézókban derűs, mosolygós embereket lát, akik láthatóan jól érzik magukat ebben a dinamikusan fejlődő, szépülő városban.

Az Eszékről érkező, majd útját Pécs és Nagykanizsa érintésével Szlovénia felé folytató Zelei József kifejtette: missziójának éves programja legtöbb esetben valamely jeles évfordulóhoz, történelmi vagy egyéb szempontból kiemelkedő személyhez kötődik. Nos, ezúttal az 1700-as években élt, kalandos életű magyar nemesre, gróf Benyovszky Móricra esett a választása, akinek ez évben ünnepeljük születése 280., s halálának 235. évfordulóját. A látogató úgy vélte, azért is fontos az érdeklődés fókuszába emelni „a béke kapitányának és katonájának” alakját, életművét, mert e magyar férfiú nem csak katonaként, stratégaként, hanem világutazóként, földrajzi felfedezőként, a gyengék, elesettek pártfogójaként is nevet szerzett magának. Éppen ezért az idei túra célja felkeresni Benyovszky életének olyan helyszíneit, amelyeken eddig – kutatási céllal – még nem járt senki. A legtávolabbi pontot Kamcsatka jelenti majd, ahol a gróf száműzetésének éveit töltötte. Búcsúzóul Pávkovics Gábor a mohácsiak nevében jó utat kívánt a „guruló” békenagykövetnek, sok sikert kívánva missziójához, egyúttal városunkra jellemző ajándékokat is átadva neki, amit a vendég maga is viszonzott. Az útjaira magával vitt Békekönyvébe, amelybe a Föld számtalan nyelvén írták be az emberek békeüzenetüket, köztük Ferenc pápa is, polgármesterünk szintén lejegyzett néhány gondolatot a látogatás emlékére.

Kedves Zelei József,
missziójához lapunk is erőt, kitartást,
egészséget, töretlen hitet kíván!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-09-10 - 2021-12-31
Mohácsi busórelikviák (kiállításmegnyitó)

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!