Mohács készül a Busójárásra, de a végszót a vírushelyzet mondja ki | 2022-01-18


A MEGSZOKOTT HELYSZÍNEK MELLÉ
A SELYEMGYÁR IS FELSORAKOZIK

Mohács készül a Busójárásra,
de a végszót a vírushelyzet
mondja ki

Látogatói rekord helyett minőségibb
programsorozat megtartása a célAz önkormányzat és a busótársadalom derűlátó, s sokakkal együtt reméli, hogy idén végre ismét meg lehet tartani a hagyományos mohácsi farsangot, hat napon át, szervezett, előre meghirdetett programok „tengerével”, népes, több tízezres közönség előtt.
Ugyan ki ne emlékezne?
Tavaly a járvány közepén, érthető és mint utóbb kiderült: teljesen indokolt elővigyázatosságból önkormányzatunk nem merte megtartani télűző-tavaszköszöntő népszokásunkat, s az ahhoz kapcsolódó programkavalkádot. Ám az történt, ami „induláskor”, e szokás születése idején és több mint kétszáz éven át: a busók spontán öltötték magukra maszkjukat, bundájukat és verődtek össze, hogy jókora lármát csapva, kereplővel a kézben elűzzék a telet. Vagyis, „volt is, nem is” Busójárás az előző évben – az mindenesetre tiszteletet érdemlő, hogy a hagyományőrzők egy része a nehézségek, korlátozások közepette is ragaszkodott az átváltozás rítusához, hogy aztán a járvánnyal dacolva nyakába vegye a várost, s némi hangzavar és felfordulás kíséretében farsangoljon kicsit.

Az előkészületek javában zajlanak, folyamatosak az egyeztetések, a busócsoportok, a város vezetése, a szervezők és az érintett hatóságok január 11-én a Városházán tisztázták az idei Busójárással kapcsolatos főbb kérdéseket.

A Városháza zsúfolásig telt dísztermében Pávkovics Gábor emlékeztetett: tavaly decemberben már volt egy ilyen jellegű összejövetel, ahol számos változtatási igény, javaslat is megfogalmazódott, kérdés tehát, hogy ezek közül melyikkel ért egyet és mi az, amit aránylag egyhangúan elvet a busók közössége. Ezzel együtt indítványozta: a húshagyókeddi, hagyományos, Városi Sportcsarnok-beli busóbált célszerű volna nem megtartani, hiszen a pandémia ötödik hullámában nem volna szerencsés, ha nagyjából 1.500 ember tartózkodna egyetlen, zárt térben. Az e rendezvényre fordítandó összegből ugyanakkor nagyobb ellátmányban részesülnének a busók, így az egyes csoportoknak lehetősége nyílna közös sütésre-főzésre, s a város némi borral is kiegészítené az apanázst. Hasonló dilemmák kísérik a táncházak megtartását, ezek ügyében sincs végleges döntés – hallhattuk polgármesterünktől. Ötletként elhangzott, hogy a szokásos helyszín, a Duna Irodaház helyett a főtéren vagy a Selyemgyár udvarán várnák a közönséget ilyen programok. A jelenlévő zenészek egyike azzal érvelt, hogy ha esetleg hidegebbre fordulna az idő a farsang hat napján, egyetlen zenekar egy 4-5 órás táncházat egészen biztosan nem tudna végigmuzsikálni a szabad ég alatt. A bizonytalanságok közepette viszont biztos, hogy a Sokac-bál a járvány miatti elővigyázatosságból elmarad – minderről Jaksics György, a Mohácsi Horvát Önkormányzat elnöke tájékoztatta a jelenlévőket.

A rendezvény biztosításával kapcsolatban Riegl Adrián, a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetője elmondta: természetesen ő és kollégái mindent megtesznek, hogy a több tízezer vendéget vonzó esemény lebonyolítása zökkenőmentes legyen, ezzel együtt az érintett helyszíneken feladatot ellátó rendőrök igyekeznek észrevétlenek maradni. Az alezredes úgy vélte, szerencsés volt, így folytatásra érdemes az a gyakorlat, hogy a farsangvasárnap ideérkező autókat, járműveket a város szélén parkoltassák, s e vendégeket különjáratú buszokkal szállítsák be a belvárosba. Hozzátette: a busók által használt, átalakított járműveket rendőreink előzetesen most is szemlézni fogják, s csak az általuk engedélyezett kocsik, kistraktorok, egyéb alkalmatosságok közlekedhetnek e hat nap során, a legnagyobb körültekintés mellett. A farsang ezen alkalmi szereplőit külön jelzéssel látják el, amely igazolja, hogy engedéllyel furikáznak a tömegben.

Körülbelül harminc busó csónakos átkeléséről van tudomásunk – tájékoztatta a jelenlévőket Szabó György, a Mohácsi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka. A rájuk vonatkozó szabályok változatlanok: a Duna hátán mentőmellényt kell viselniük, átkelés előtt és alatt tilos az alkoholfogyasztás. Kérte ugyanakkor, hogy lehetőleg gyakorlott, tapasztaltabb személyek irányítsák a csónakokat, olyanok, akik esetleg magasabb vízállás mellett is biztonsággal ki tudnak kötni a „városi” oldalon.

Sólya Gábor, a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szintén kérést fogalmazott meg: mint mondta, a pirotechnikai eszközöket lehetőleg a busójárművektől tisztes távolságra használják csak, mert ha az azokon lévő kukoricaszár- és csuhé vagy a gépek üzemanyagtartálya esetleg lángra kap, az súlyos következményekkel járhat.

A busók mozgásának, vonulásának kérdéseit több szempontból is igyekeztek körüljárni a megjelentek: mint kiderült, azt a javaslatot elvetették, hogy a busók a Kóló térről indulva több csoportban, több útvonalon közelítsék meg a főteret. A szervezők nevében Hegedűs Emese arról számolt be: az évek óta látható, hogy a rendezvény „kinőtte” a Széchenyi teret, ezért a belvárosba érkezve a busók egy része a Selyemgyár felé folytatja útját, hogy széthúzzák a tömeget, míg a többi maszkos csoport a Városháza előtt marad. A téma kapcsán Pávkovics Gábor megjegyezte: a menet egyben tartására jobban oda kell figyelni, mert ha az egyes csoportok között 50, 100 méteres űr támad, a nézők egy része be fog szivárogni a felvonulók közé: ez egyrészt nem tesz jót a látványosság egészének, másrészt, ha újra és újra az ilyen „civilek” kordonon túlra terelésével kell foglalkozni, az időben is nagyon megnyújtja a felvonulást. Felvetődött, s további egyeztetések tárgya lesz, hogy ennek megakadályozására egy-egy rendőr haladjon-e a csoportok között. De akadt olyan megjegyzés is, hogy az emberek távol tartása a busómenettől egykor a jankelék dolga volt… Más annak a véleményének adott hangot: a Busójárás tíz éve elkészült etikai kódexét sem ártana eljuttatni a busóközösségeknek, mert a maszkosok egy része láthatóan nincs tisztában e népszokásunk írott és íratlan szabályaival.

Ezúttal is terítékre került, hogy új szervezője lesz a Busójárásnak. E felvetésre Mohács első embere úgy reagált: valóban, egy tavaly tavaszi közbeszerzési eljárás eredményeként több ajánlattevőé közül a WestEnd Színházművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-jé lett a legkedvezőbb, így ez a cég kapott megbízást hat, mohácsi nagyrendezvény megtartására. Polgármesterünk hozzátette: a helyi közművelődés, rendezvényszervezés átalakítás alatt áll, e folyamat részeként nagyrészt a Programiroda Mohács munkatársi körét is beolvasztották a WestEndbe. Ezen felül hozzájuk csatlakoztak többen olyanok is, akik évek óta kipróbált emberei, tapasztalt szervezői a Busójárásnak, köztük Hegedűs Emese. Elhangzott: a nyertes vállalkozás az utóbbi években több tízmillió forint értékben fejlesztette eszközparkját, professzionális hangosítással, színpad- és fénytechnikával, képzett személyzettel, technikusi gárdával rendelkezik, így számukra a műszaki háttér megteremtése nem jelent gondot. Pávkovics Gábor hozzátette: természetesen költségvetési oldalról is vizsgálták a programok megszervezését, s arra jutottak, hogy a nagyrendezvények e formában nem fognak többe kerülni a városnak, sőt. Egyben megnyugtatott mindenkit: abból, hogy más szervezi a Busójárást, mint eddig, abból az érintett hagyományőrzők, szereplők, fellépők semmit sem fognak észrevenni.

Ugyancsak Hegedűs Emese tett említést arról, hogy idén is várják tánctanulásra a busókat: három ilyen alkalom lesz, a kólóval ismerkedő maszkosok a Zora Táncegyüttes vezetőjével, Darazsacz Istvánnal sajátíthatják el a lépéseket.

A Busóudvar vezetője, Rosta Endre azt kérte a hallgatóságtól: a bundákat a Busóudvar adja ki, ezért kéri a csoportokat, időben jelezzék igényüket, s az esetleges eszközfeleslegüket is, hogy lehetőleg minden kérést ki tudjanak elégíteni.

Kérésként hangzott el a hagyományőrző csoportok felé, hogy a rendezvény mind a hat napján legyenek busók az utcákon, tereken, mert az csak csalódást szül, ha az itt tartózkodó, nagyszámú vendég egyes napokon több órán át egyetlen maszkos csoporttal sem találkozhat a belvárosban.

A megbeszélést Pávkovics Gábor azzal zárta: Mohács nagyon várja már a farsangot és komolyan készül arra, hogy ismét egy sikeres, látogatott nagyrendezvény házigazdája legyen – ám tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a végszót a vírushelyzet fogja kimondani.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2022-02-15 - 2022-09-15
Lesz népdaléneklési verseny, de később...
2022-05-28 - 2022-05-29
Sokac bálba hívjuk...
2022-05-28 - 2022-05-28
Várják a népdalosokat...
2022-05-29 - 2022-05-29
VÁROSI GYEREKNAP
2022-05-30 - 2022-06-02
Imahét a keresztények egységéért 2022
2022-05-30 - 2022-05-30
Búcsúzó növendékek hangversenye (meghívó)
2022-06-03 - 2022-06-03
Trianoni megemlékezés
2022-06-20 - 2022-08-26
Strandkönyvtár az uszodában!
2022-06-27 - 2022-08-19
Idén is lesz Strandtábor, már lehet jelentkezni!
2022-10-13 - 2023-03-21
Már kaphatók bérletek az induló színházi előadássorozatra

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!